tirsdag den 8. juni 2010

'Skyggen'

Robert Harris skiftede fra historiske romaner til denne excellente thriller. Mere om Harris her.

Plottet En skyggeskriver får til opgave at skrive erindringer for en tidligere britisk premierminister. Hans navn er Adam Lang, og hvis du sammenligner det antal bogstaver med Tony Blair, fornemmer du sikkert også en sammenhæng. Harris er nemlig bevandret i netop de politiske kredse og kender miljøet intimt. Ruth er Adams viv med politisk tæft.

Vores anonyme fortæller tager over efter en anden skyggeskribent, der døde under mystiske omstændigheder. En advarsel i sig selv - som dog bliver ignoreret.

Story Question Vil vores mand overleve missionen? Få svaret på sidste side.

'Ghostwriting' (2004) af Andrew Crofts figurerer stærkt i romanen. Hvert af Harris' 17 kapitler indledes med et citat fra denne bog. Crofts er guruen over alle ghostwriters. Kun få kender hans navn, da der er tradition for anonymitet, men han er stærkt efterspurgt. De samlede erfaringer til dato har han sammenfattet i denne nyttige lærebog i kunsten at skrive andres livshistorier. Du kan læse mere om ham her.

'The Ghost' (2007) hedder værket på originalsproget, og det er altid en metode til at komme tæt på personerne, som de er i 'virkeligheden'. Men endnu tættere på er jo en filmatisering.

'The Ghost Writer' the movie (2010) er instrueret med sikker hånd af Roman Polanski, som jeg er fan af. Du husker måske også 'Frantic', med skønne Emmanuelle Seigner og Harrison Ford; ikke at forglemme 'The Ninth Gate', igen med Emmanuelle S og denne gang Johnny Depp. Bemærk især, at Polanski bibeholdt usædvanligt mange pragtfulde replikker fra bogen i hans seneste film.

Eksempelvis:
The Ghost: Didn't you want to be a real politician?
Ruth Lang: Didn't you want to be a real writer?


Movie Trailer Selvom Coming Soon snarere er Been and Gone, så kan vi inden længe forvente en dvd. Jeg bliver en af køberne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar