torsdag den 24. september 2009

'Sangfuglen'

Inger Wolf må være storfavorit hos producenterne til at få sin krimiserie med vicekriminalkommissær Daniel Trokic filmatiseret. I min læsning, i denne nye og i 'Sort sensommer' og 'Frost og aske', visualiserer jeg ham konstant i skikkelse af den formidable Dejan Cukic.

The Team Du er i godt selskab med hovedaktørerne: Trokic, 41 (Cukic er 42!), den coole kriminalassistent Lisa Kornelius, 35 (hvad med Iben Hjejle?) og Jasper Tauborg, en anden godt beskrevet KA. Ikke at forglemme den delvis elskelige Agersund, chefen. Deres samspil og modspil virker totalt realistisk. Sympatiske mennesker af kød og blod. Og der er selvfølgelig et væld af andre ligeledes overbevisende personbeskrivelser.

Handlingen og tidsrammen Det foregår i Århus. Mest i midtbyen. The story question findes på første side. Hvordan er sangfuglen Maja Nielsen havnet i Rådhusparken som maltrakteret lig? At følge efterforskningen og opklaringen er som at være med i første parket. Og tidsrammen forøger realismen. Fra onsdag den 6. maj til mandag den 11. - seks travle dage. Med en afrundende reflektion af Trokic, på en tur til Zagreb, den 30. maj. Hos Inger ved vi altid, hvornår det er, hvor vi er, og hvem der er til stede.

Skrivestilen og -processen I Politiken, det kan ikke siges bedre, blev der skrevet: 'Inger Wolf har et rigtig godt greb om sproget.' Eksempelvis, i denne bog: 'Skalpeltynde solstråler.' 'Musikalske fuglehelvede.' (Om støjende solsorte og krager.) 'Havet var som en plade af blankt stål, der lå ud over bugten.'

Og hvis du har læst tidligere indlæg i denne blog, ved du også, at jeg er fan af Inger, som har indviet os i skrivehemmelighederne (venligst se 'Inger Wolf om det skrivetekniske', februar).

'Sangfuglen' er en stærkt anbefalet læseoplevelse. Og lav lige kaffen, før du går i gang med slutningen. Jeg garanterer, du vil forblive naglet til dit læsested! Bogen begynder i øvrigt sådan her:

Det var helikopteren, der fik hende til at rejse sig fra køkkenbordet og skrue op for lyden på fjernsynet. Den flakkede over det grønne område midt i byen og sendte billeder af en afspærring, et hav af politibiler og en stor samling mennesker ud til hele landet.

Kan du se det for dig, på dit tv eller i biografen? Rådhusparken set fra oven. Og høre lydsporet? Drønet fra helikopteren. Og så kommer teksterne. Titlen. Rolleindehaverne. 'Baseret på en roman af Inger Wolf.'

2 kommentarer:

  1. Det er en fint anmeldelse.

    SvarSlet
  2. MANGE TAK! Til Anonym.
    Jeg håber, du også nyder læsningen - og, som sagt, at vi på et tidspunkt ser krimierne på tv el i bio!

    SvarSlet