søndag den 19. september 2010

NRK Bokprogrammet


Den smukke, smilende kvinde hedder Siss Vik. Om sin status som programmets nye ’kaptein’, siger hun: ”Vi vil at seerne skal kose seg, le og gråte.” Og det gør vi gerne. 1:12 har overskriften Forfatterkallet – og er absolut et besøg værd.

Anders Heger starter med meninger om, hvorfor forfattere føler sig kaldet. Med eksempler.

Nobelprisvinder J.M.G. Le Clézio bliver udspurgt om sin spæde start på et langt forfatterskab. Han er fra 1940. (Jeg er selv fra 1939.) Og husker sine oplevelser i en alder af fem og seks; da begyndte han også at skrive. (Godt gået! Mit tydeligste, og næsten eneste, indtryk fra de alderstrin er at have knaldet hovedet ind i et gelænder og komme på skadestuen.) Jeg synes, Siss er noget tålmodig med den berømte herre. Han kunne godt have fortalt om noget mere interessant.

Sagaforfatteren Margit Sandemo er en yderst spændende kvinde (indrømmer at være fra 1924 og at have debuteret i 1964). Interviewet af Anita Reinton Utgård, der gør det godt. Fine spørgsmål! Margit er typen, der lever i sine bøger, fornemmer man. Der trives hun bedst. Med sit Isfolk. Serien er oppe på 47 (fire syv) romaner. Jeg er bekendt med vol. 1, ’Troldbunden’. Visse forfattere kaldes gode ’historiefortællere’. Margit er en af slagsen. Hun har solgt 37 millioner i Norden! Mere om Isfolket her.

NRK Bokprogrammet fås ved at linke her. Og Forfatterkallet 1:12her. Vi har mange flere at glæde os til! (Må jeg anbefale Full Screen for den store nydelse? Segmenter kan kaldes frem efter ønske.)

Joyce Carol Oates er en af mine favoritter. Med følsom charme, og så er hun lynende intelligent. Og tæt på at være alvidende (i ordets pæneste betydning). Hvis du vil opleve dette, af Bokprogrammet, fantastiske interview fra 2008, så tryk her.

Jeg håber, DR vil kigge med og blive inspireret, så vi snart får lignende seværdige bogprogrammer her i dronningeriget.

2 kommentarer:

  1. Hey PB,

    Der er desværre en tendens til, at Litteratur ikke er rigtig public service. Der er faktisk tale om et svigt af dimensioner i forhold til de public service forpligtelser eksempelvis DR har. DR K er så blevet skraldespand for litteraturen på TV, men ellers har holdningen fra de store stationer vist været, at litteraturen - den tager DK4 sig af.

    NRK og SVT er lysår foran på litteraturen specifikt og på kulturformidlingen generelt.

    Hvad siger du til, at starte et pres for at få litteraturen tilbage i den bedste sendetid på DR eller DR2. ?

    I øvrigt en god blog du holder dig.

    kh
    LB

    SvarSlet
  2. Hej LB

    TAK for din hilsen.
    (Har lidt problemer med at kommentere din kommentar. Håber, du ser dette.)
    Venligste
    PB

    SvarSlet