fredag den 22. januar 2010

Parker and Spenser

Robert B. Parker døde nær Boston, Mass. den 18. januar. Han blev 77. Var gift med Joan, som han traf til en 'føsdag', da han var en lille stump; de fik David og Daniel. Hvis du taster hans navn og ’obituary’ i Google, vil du finde et hav af velfortjente hyldester af den engelske slags. (Photo courtesy of John Earle.)
Og/eller lad Sarah Weinman guide dig, link her.

Produktionen
nåede op på imponerende 69 romaner, primært fordelt på tre populære serier. I alle bøgerne står der: ’For Joan’.

Spenser er nok den mest kendte figur. Skrevet i første person og datid. Privatdetektiven, uden fornavn (skulle have heddet David, men Parker ville ikke udelade navnet på deres anden søn), opstod efter hans fascination af Dashiell Hammett og Raymond Chandler (han ’videreskrev’ i øvrigt en ufuldendt roman af samme, Poodle Springs, 1989). Sympatiske Robert Urich spillede rollen i den underholdende tv-serie ’Spenser: For Hire’.

Jesse Stone, alkoholiseret small-town politimand, og Sunny Randall, tough female private eye, er to andre serier, med henholdsvis ni og seks romaner, hvis du får abstinenser efter den sidste Spenser, af i alt 39. Den samlede engelske bio/bibliografi kan ses her (Wikipedia), en opdateret engelsk bibliografi her (Fantastic fiction) – og den danske her.

Skrivestilen er som en lærebog i at forfatte ’hurtigt læst litteratur’, som det ofte hed om Parkers udgydelser. Det siges, at manden satte sig ved computeren hver morgen og ikke vidste, hvad der ville ske i næste kapitel. Så var det også mere underholdende for Parker selv. No outlines! Noget jeg ikke magter. Kritikere/kommentatorer fremhæver altid hans formidable evne til at skrive replikker og til at frembringe sidevendere (som vores Bo Tao M har lært mig, det hedder). Hvis du selv skriver krimier og gerne vil have gode tips and tricks, så grib en Parker-bog, en gul textmarker og overstreg især de mange wisecracks, de hurtige overgange og de flot tegnede personer. Harlan Coben og Dennis Lehane indrømmer at stå i skrivegæld til Robert B. Du kan også læse et interessant interview med Parker her (MysteryNet.Com).

’Taming a Sea-Horse’ (1986) tog jeg ned fra hylden og genlæste. Og 35 kapitler senere havde jeg hygget mig med ’Bob’, som vennerne kaldte ham, og hans Spenser.

I liked you, and I enjoy your books, Robert B. Parker, craftsman and gentleman. May you RIP.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar