mandag den 20. juli 2009

'Forbrydelsens elementer'

'Forbrydelsens elementer - kriminallitteraturens historie fra Poe til Ellroy' er det opslagsværk, jeg har gået og sukket efter. Så hvis du også gerne vil have det store overblik, er hjælpen lige ved hånden.

Karsten Wind Meyhoff (1975), litterat og krimiekspert, påtog sig den enorme opgave, det er at samle de historiske tråde. Han holder i øvrigt foredrag, som sikkert er værd at høre på.

INDHOLD og Kapiteloversigten gør det nemt at finde frem til netop den æra eller forfatter, du søger. Disse er hovedoverskrifterne:
Kriminallitteraturens pionerer
Kriminallitteraturens guldalder
Den hårdkogte amerikanske kriminallitteratur
Politikrimien
Seriemorderkrimien
Den historiske kriminalroman
Den skandinaviske krimi
Spionromanen
Der er styr på det hele.

Lille krimileksikon dukker op en tredjedel inde i bogen. Som en hovsaløsning? ('Vi må endelig huske at forklare begreberne,' sagde redaktøren.) Hvorfor ikke næsten bagest? Men lad det nu være.

Forfatteromtaler Raymond Chandler får en hulens masse sider. Du behøver næsten ikke læse bøgerne. Tydeligt nok en Meyhoff-yndling. Inger Wolf er slet ikke nævnt! Så her vil jeg lige minde om Ingers 'Sort sensommer' og 'Frost og aske', med 'Sangfuglen' på vej. Og jeg kan ikke finde Anna Grue. Desuden er Lars Bill Lundholm (gode svenske politikrimier), en anden af mine favoritter, heller ikke med. Men ellers er omtalerne vældig nyttige.

Krimipriser er altid en god ting. De giver jo et fingerpeg om, hvordan du kan anvende din dyrebare læsetid. Og ikke fortryde. Som bevis på at bogen er spritny nævnes, at Don Winslow modtog Palle Rosenkrantz-prisen i 2009, for 'Frankie Machines vinter'. Men jeg ville godt have set listen over 'Kriminalakademiets diplomer til danske forfattere', så var Inger Wolf og Anna Grue ikke blevet glemt.

OVERSIGTEN OVER KRIMINALLITTERATURENS HISTORIE er et godt forsøg på at 'give en overordnet fremstilling'. En vanskelig opgave. Men oversigten virker lidt ufuldstændig.

Værkliste kaldes et stort afsnit med Forfatter, Dansk titel, Original titel, Filmatisering og Instruktør. Virkelig godt gået! En liste jeg vil konsultere i al fremtid. De mest pladskrævende er Agatha Christie og Ed McBain. ('Glem Georges Simenon,' sagde redaktøren. 'Han skrev 84 med kommissær Maigret og mindst 117 andre krimier. Fylder for meget.')

Litteraturliste hvis du vil vide mere. Frank Egholm Andersen, Bo Tao Michaëlis og Lars Ole Sauerberg er der selvfølgelig.

Register bagest, så du lynhurtigt kan tjekke, om dine favoritter er med.

Informations- og opslagsværket, med flotte illustrationer, fås for vejledende 349. Men kan jo ønskes i julegave.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar